Het tot stand komen van de reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke

Op initiatief van Johan Swaans en Thijs Kemmeren is het reuzenproject in 2012 in gang gezet. Mathieu van den Tillaart, Wim van Beurden en Jozef van den Corput hebben zich daar vervolgens bij aangesloten. Aanvankelijk was het reuzenproject gericht op het maken van een Goirlese reus of reuzin, later is het uitgebreid met het vervaardigen van een Rielse reus. In het najaar van 2012 hebben een aantal mensen in Riel besproken hoe de Rielse reus eruit zou moeten zien. Als naam voor de reus van Riel werd Toon mee `t vèèreke gekozen naar Antonius Abt, verbonden met Riel en onder andere patroon van varkens en huisdieren. Een werkgroep in Goirle heeft zich gebogen over het profiel van de Goirlese reuzin. Zij kreeg de fantasienaam Johanna Abcovia, IMG_0438maar de naam is ook verbonden met Abcoven, de oudste heertgang van Goirle en waar volgens een oud verhaal ene Johanna ooit bewoonster van het kasteel van een reus is geweest.

De Stichting Culturele Manifestaties Goirle/ Reuzengilde Goirle en Riel met voorzitter Jozef van den Corput, secretaris Mathieu van den Tillaart, penningmeester Johan Swaans en het helaas in december 2014 overleden bestuurslid Wim van Beurden heeft de activiteiten verder vorm gegeven. Sinds het najaar van 2014 is Kees Ooms ook bestuurslid en het reuzenproject komen versterken.

Het maken van de reus en de reuzin heeft ruim 2,5 jaar in beslag genomen.

Financiën

Bij verschillenP1020820de organisatie zijn aanvragen ingediend voor een financiéle bijdrage. De gemeente Goirle, de Stichting Jacques de Leeuw, De Rabobank Tilburg, Kiwanis Goirle- Mark & Leij, Prins Bernard Cultuurfonds en enkele particulieren hebben gelden beschikbaar gesteld. Het Oranje Fonds, VSB fonds en Van Lanschot hebben onze aanvraag afgewezen. Ook hebben we eind september 2013 een kunstveiling gehouden tijdens Place des Frères in Goirle. Verder hebben enkele bedrijven en particulieren ons gesponsord. Hierdoor hebben we voldoende middelen verkregen om de kosten van circa €11.000,00 voor het maken van de reus en de reuzin en bijkomende kosten zoals de site www.reuzengildegoirle-riel.nl te dekken.

Rielse reus en Goirlese reuzin

Toon mee `t vèèreke is gemaakt naar een ontwerp van tekenaar Cees de Jong uit Riel. Johanna Abcovia is ontworpen door de Goirlese kunstenares Hennie Bertens.

In 2013 werd contact gelegd met Lasbedrijf Peter de Jong in Goirle dat bereid was de constructie van de reuzin en de reuzin te maken. Door zijn aanzienlijke sponsoring zijn de frames voor een aantrekkelijke prijs vervaardigd. De stevige frames – onderstellen en bovenstellen op wielen waren eind april 2014 gereed.

bericht 4In september 2014 is Hennie Bertens begonnen met het maken van de kop van de reus en de kop van de reuzin. De koppen zijn gepolyesterd door T-Borg Design uit Tilburg. Eind april 2015 waren er twee schitterende koppen gereed en geschilderd. In de koppen is zo’n 180 kilo klei verwerkt. De verf werd gratis beschikbaar gesteld door de familie Van Gool van Schilderscentrum Tilburg.

Vanaf eind februari 2015 heeft de naaiploeg, bestaande uit de dames Nelly Boumans, Mieke Vos, Matje van Hees en Hannie van Wezel, intensief gewerkt aan het maken van de kleding. Medio mei 2015 was deze grote klus geklaard en zijn Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke in prachtige kleding gestoken. In de kleding van de reuzin is ongeveer 80 meter stof verwerkt en in de kleding van de reus ongeveer 35 meter. De stoffen werden gesponsord door de firma Van Puijenbroek.20150409_104846

De Hobbysoos heeft een grenspaal, een toren van de St. Janskerk en een weefspoel gemaakt om in de zakken van het kleed van de reuzin te plaatsen. In de zakken zitten ook een Gools geitje en een vlag. De reus en de reuzin werden voor het eerst opgebouwd en volledig aangekleed op 16 mei 2015. Vervolgens werden ze op 22 mei opgesteld in de hal van het gemeentehuis van Goirle. Daar werden ook de Tilburgse reus Fraans Krèùk, de Hilvarenbeekse reuzin Hildewaris en de Oisterwijkse reus Peer Paorel opgebouwd. Bij dit gezelschap voegde zich in de vroege zaterdagmorgen van 23 mei de Gilze reuzin Gullemoei.

Publiciteit

In 2012 zijn een drietal artikelen over het fenomeen reuzen verschenen in het Goirles Belang. Vanaf juni 2014 zijn er 8 artikelen “De reuzen komen er aan! ” van de hand van Mathieu van den Tillaart gepubliceerd in het Goirles Belang. Op 23 april 2015 was er een reportage over het maken van de reuzin en de reus te zien in het programma Landinwaarts op NPO2. In de aanloop naar de presentatie van de reus en de reuzin werden de volgende media benaderd: het Brabants Dagblad, De Tilburgse Koerier, Stadsnieuws, De Uitstraling, Omroep Brabant, Omroep Tilburg, Lokale Omroep Goirle, Contactraad Cultuur Goirle, de site Wij Goirlenaren, de digitale informatieborden van de gemeente Goirle. Daarnaast werd contact gelegd met de fotoclubs Den Dubbele Klik, FAK Lumen en Optiek. In het Brabants Dagblad werd de presentatie van de reuzin en de reus aangekondigd en verscheen er op 23 mei 2015 een grote foto van de nieuwe reus en reuzin met een korte tekst. In De Tilburgs Koerier en Stadsnieuws verschenen artikelen met foto. Op de evenementenkalender van de Contactraad Cultuur in het Goirles Belang en op de site Wij Goirlenaren werd aandacht geschonken aan de reuzin en de reus. Op de digitale informatieborden werd aangegeven dat in de hal van het gemeentehuis kennis gemaakt kon worden met Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke. De drie fotoclubs maakten vele foto’s van de reus en de reuzin en hun onthulling op 23 mei 2015.

Presentatie van reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke

Op 23 mei 2015 was het zover. Op die zaterdagmorgen presenteerde Stichting Culturele Manifestaties Goirle/ Reuzengilde Goirle en Riel vol trots de Goirlese reuzin Johanna Abcovia en de Rielse reus Toon mee`t vèèreke. Een prachtige reuzin en prachtige reus zijn tot stand gekomen.

Tijdens een besloten, feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Goirle vond de onthulling en de presentatie plaats (filmpje). Hierna schreef burgemeester Machteld Rijsdorp de Rielse reus en de Goirlese reuzin symbolisch in het Bevolkingsregister in. Johan Swaans tekende de akte voor Johanna Abcovia en Jozef van den Corput tekende de akte voor Toon mee`t vèèreke. Daarmee zijn de reus en de reuzin officieel nieuwe inwoners van Goirle en Riel geworden.

Bij deze bijzondere gebeurtenis waren de reus Fraans Krèùk en de reuzin IMG_0582Hildewaris de getuigen van de Goirlese reuzin. De reus Peer Paorel en de reuzin Gullemoei waren de getuigen van de Rielse reus. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de Reuzengenootschappen in Nederland en andere genodigden bij de bijeenkomst aanwezig. Onder het genot van een drankje en een passend geboortehapje in de vorm van chocoladeflikken met roze en blauwe muisjes konden de aanwezigen de reus en de reuzin bewonderen. Het Reuzengilde werd gefeliciteerd en velen lieten blijken dat ze Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke prachtig vonden. De bijeenkomst werd muzikaal opgeluisterd door muziekgroep Koel Serveren en duurde van 10.30 – 12.00 uur.

Johanna Abcovia en Toon mee `t vèèreke bleven in het gemeentehuis t/m 5 juni 2015 om de inwoners ven Goirle en Riel en andere belangstellenden de gelegenheid te geven om met hen kennis te maken.

Mei 2016

Mathieu van den Tillaart