Over ons

In 2011 nam Johan Swaans uit Goirle het initiatief om voor zijn gemeente een reus of reuzin te bouwen. Hij werd hierbij al snel gesteund door Thijs Kemmeren. Later sloten Wim van Beurden en Mathieu van den Tillaart zich bij het initiatief aan.
De oud-burgemeester van de gemeente Goirle, mevrouw Machteld Rijsdorp, was meteen enthousiast. Vervolgens werd besloten voor de beide kernen, Goirle en Riel, reuzen te ontwerpen en te construeren.

Stichting Culturele Manifestaties Goirle heeft de realisatie van de Goirlese reuzin en de Rielse reus op zich genomen, zowel in organisatorisch als financieel opzicht.

Het bestuur bestaat thans uit

Jozef van den Corput, voorzitter,foto-bestuur-reuzengilde-goirle-en-riel
Vacature, secretaris,
José vanMelsen, penningmeester,
Kees Ooms, lid,
Huub van Melsen, lid.

Zij vormen op dit moment ook het Reuzengilde Goirle-Riel.

 

Beschermvrouwe en beschermheer van reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke zijn
mevrouw Machteld Rijsdorp, oud-burgemeester van Goirle en haar echtgenoot Kees Witte.

Eind december 2014 overleed ons bestuurslid Wim van Beurden. Wim was vanaf het begin bij het  Reuzenproject betrokken. Hij heeft zich zeer ingezet voor het tot stand komen van de Goirlese reuzin en de Rielse reus.

Lokale kunstenaars hebben de ontwerpen vorm gegeven. De Goirlese reuzin kreeg de naam Johanna Abcovia en de Rielse reus werd Toon mee `t vèèreke genoemd. Op 23 mei 2015 werden de Goirlese reuzin en de Rielse reus door de oud-burgemeester Machteld Rijsdorp ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Goirle. Daarmee zijn de reus en de reuzin officieel nieuwe inwoners van Goirle en Riel geworden.

Zie interview OMROEP TILBURG