Goirlese reuzin en Rielse reus in Gilze en in Bergse reuzenoptocht (Goirles Belang 29-06-2022)

Ondanks het niet doorgaan van de Reuzenommegang in Zottegem (België) is Reuzengilde Goirle en Riel de afgelopen maanden weer reuze actief geweest.  De optocht in Zottegem op 1e Pinksterdag  werd  vanwege de zeer slechte weersomstandigheden afgelast en tot volgend jaar uitgesteld.

Gilze

Op 2e Pinksterdag ging Reuzengilde Goirle en Riel naar Gilze voor de opening van het Bisschop de Vetplein. Vanuit ieder van de 5 straten die uitkomen op het historische plein trok een reus of reuzin naar het plein. Het waren reuzin Gullemoei van Gilze, reus Peer Paorel van Oisterwijk, reus Contios van Kontich (België), reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke. Ondanks het regenachtige weer waren veel Gilzenaren aanwezig bij het evenement. gekomen. Aan gastvrouwe, reuzin Gullemoei boden de andere reuzen geschenken aan. Reus Contios verrichtte de symbolische openingshandeling en daarmee werd het Bisschop de Vetplein reusachtig geopend. Vanwege het slechte weer moest een deel van de activiteiten helaas worden afgelast.

Reuzenoptocht Bergen op Zoom

Op zondag 19 juni jl. namen reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke deel  aan de grote internationale Reuzenoptocht van Bergen op Zoom. De stad organiseert eens in de vijf jaar een Reuzenoptocht.  Begeleid door verschillende muziekgezelschappen trokken 49 prachtige reuzen en reuzinnen uit Nederland, België, Frankrijk en Spanje rond in de zonovergoten straten van de eeuwenoude stad.  Rijen dik stonden de toeschouwers die een indrukwekkende, kleurrijke stoet voorbij zagen komen. De reuzendans na afloop  van de optocht kon vanwege naderende regenbuien jammer genoeg geen doorgang vinden. Toch kijken we terug op een geslaagd optreden van onze reus en reuzin, die weer voor een mooie promotie van Goirle en Riel hebben gezorgd.

Vriend van de Goirlese reuzin en de Rielse reus

Reuzin Johanna Abcovia en reus Toon mee `t vèèreke hebben inmiddels aan 22 (reuzen)optochten in Nederland en België deelgenomen. Daarnaast hebben zij 11 evenementen in onze gemeente en daarbuiten opgeluisterd.  Reuzin en reus symboliseren de identiteit van de Rielse en Goirlese gemeenschap.  Zij hebben graag veel vrienden om zich heen. Het zou reuze fijn zijn als iedereen die de Goirlese reuzin en de Rielse reus een warm hart toedraagt, Vriend  van hen wordt. Voor € 2,50 per maand bent u Vriend. U kunt u aanmelden bij Mathieu van den Tillaart via e-mail m.v.d.tillaart@kpnplanet.nl  of secretariaatreuzengildegoirle-riel@kpnmail.nl.  U kunt ook bellen naar 013 5346700.

Kijk voor informatie eens op onze Facebookpagina  en op onze website: www.reuzengildegoirle-riel.nl om de ontwikkelingen rond reus en reuzin te volgen. Ook in het Goirles Belang blijven wij u regelmatig over hen informeren.

Ook geven wij periodiek een ReuzenNieuwsbrief uit, waarvoor u zich kunt aanmelden op de hierboven vermelde e-mailadressen.

Mathieu van den Tillaart,

Stichting Culturele Manifestaties Goirle/Reuzengilde Goirle en Riel